Sidevisninger i alt

onsdag den 24. juli 2013

TIPS om krydderurter osv.

Vidste du at:

Basilikum- som i øvrigt er meget følsom overfor kulde - nemt kan formeres? Klip skuddene af når basilikummen er ved at være for høj/stor og sæt skuddet i et glas vand så slår skuddene rødder og kan nemt plantes i potter.

Chili- chiliplanten er en flerårig plante og kan overvintre i stuetemperatur. De modne chilifrugter kan enten tørres eller fryses. Jeg har valgt det sidste alternativ og har skåret chilierne over i både og lagt i en isbøtte i fryseren for nemt at kunne tage et par enkelte chili op til brug ved madlavning i vinterperioden.

Citrongræs- køber du en stilk citrongræs ved købmanden så gem den nederste del (roddelen)og sæt i et glas vand. I løbet af et par uger er der rodnet nok til at plante den i en potte og sættes i drivhus eller et lunt sted. Citrongræsset gror hurtigt og du har sparet dig for nogle indkøb af den ellers ikke billige smagstilsætter.

Oregano- er en flerårig og vinterhårdfør krydderurt og at dens blade kan tørres? På den vis har du dit eget oregano krydderi til vinterens pasta retter.:-)

Rabarber- er dine rabarber små og ønsker du høje fine stængler? Så sæt en stor krukke med hul i bunden over din rabarber og dine rabarber vil trække sig op mod lyset (mod hullet i krukken) og vokse sig lange og flotte.:-)

Rosmarin - skuddene fra Rosmarin kan også formeres. Klip topskuddet af, fjern nogle af de nederste blade og sæt i en potte med våd jord. Dæk potten med en hvid eller gennemsigtig pose og klip et hul i toppen så at der kommer lidt luft ind. Potten sættes et køligt og skyggefuldt sted og nogle uger efter ser du om formeringen er lykkedes.

Persille- såes af frø eller købes som plante i potte. Bliver persillen for stor kan den med fordel deles og plantes om i flere potter.

Purløg- såes af frø eller færdig plante. Dog tager det lang tid at så fra frø så køb en potte i supermarkedet og plant ud. Planten kan nemt deles i flere i foråret eller efteråret.

Timian - kan også formeres men kræver en hel del skud for at blive til en potte fuld. Fremgangsmåden er den samme som Rosmarin.