Æblesæson!!
Efteråret er er kommet og æblerne skal høstes.
Hvad skal man så med æblerne? Kager og dessert naturligvis!
Jeg har fundet 4 af mine traditionelle æbleopskrifter frem fra gemmerne så her kommer 4 tips i eet hug!
Æblekage med mandelsmag |
Æblekage med mandelsmag klar til at bages! |
Æblekage med mandelsmag( gammel opskrift fra Ude og Hjemme)
Det skal du bruge: Bages ved 200 grader i ca 45 min.
3 skrællede æbler skåret i skiver
125 gram smør
180 gram sukker
2 æg
1-2 tsk. mandelessens
250 gram hvedemel
1 strøget barneske bagepulver
1 1/4 dl mælk
PYNT: Sigtet flormelis
Smør en rund form eller en springform og drys den med rasp. Skræl og skær æblerne i både og derefter i tynde skiver.
Rør smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt et æg ad gangen, smag til med mandelessens, bland mel med bagepulver og rør melet i skiftevis med mælken. Hæld en tredjedel af dejen i bunden af bageformen, læg æbler på og derefter dej skiftevis og slut af med æbler. Stil kagen på nederste rille i en forvarmet ovn på 200 grader og lad den bage i ca 45 min. Lad kagen køle lidt af og vip den over på et kagefad. Drysses med flormelis og serveres lun.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En anden nem og hurtig opskrift er i en hel bradepande og passer fint når I er mange og kan ellers med fordel fryses ned i firkantede stykker og tages op efter behov. De tøes hurtigt op men smager også skønt lunede efter en lille tur i mikroovnen :-) Opskriften er fra den svenske blog "Tre tjejer i köket" men her i en oversat version.
Æblekage i bradepande
Bages ved 200 grader i ca 20 min.
Det skal du bruge:
4 æg
5 dl. sukker
200 gram smør
2 dl. mælk
6 dl. hvedemel
4 tsk. bagepulver
8 æbler
4 spsk. sukker
4 tsk. kanel
(evt. en frysepose)
Sådan gør du:
Smelt smøret. Imens smøret køler af skrælles æblerne, udkernes og skæres i tynde både.( Æbler, sukker og kanel kan med fordel hældes i en frysepose og rystes godt. Så bliver æblerne ikke mørke.)
Pisk æg og sukker luftigt. Rør mel blandet med bagepulver i. Tilsæt mælk og det afkølede smør.
Hæld dejen i en bradepande foret med bagepapir. Fordel æblerne i dejen og giv dem et let tryk. Ønskes lidt pynt kan du drysse lidt perlesukker på inden bagning
Bages i ca 25 min ved 200 grader. Kagen skæres i firkanter når den er afkølet.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Crumblepie/ smuldretærte med æbler
Bages ved 200 grader i ca 40 min
Dette skal du bruge:
4 æbler
0,5 dl. brun farin
2 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
100 gram smør
1 spsk. brun farin
2 dl. havregryn
2,5 dl hvedemel
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader. skræl og del æblerne og fjern kernehuset. Skær de halve æbler i både og læg dem i en skål/frysepose blandet med brun farin, kanel og kardemomme.
Skær smørret i skiver og læg i en røreskål. Tilsæt brun farin, havregryn og mel. Nip dejen sammen med fingrene indtil det bliver en smuldredej. Fordel ca 2/3 af smuldredejen i en tærteform, fordel æblerne ovenpå og til sidst (øverst)den resterende 1/3 af smuldredejen.
Bages midt i ovnen i ca 40 min.
Server tærten med lidt vanilleis, pisket fløde eller en vanillecreme.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stegte æbler i karamelsauce
Til 4 personer skal du bruge:
4 æbler
3 spsk smør
1/2 dl. sukker
1/2 dl. lys sirup
2 dl. piskefløde
2 spsk. groft hakkede valnødder
(kan erstattes med hakkede mandler eller helt undlades hvis man ønsker)
Sådan gør du:
Skræl, udkern og skær æblerne i både.
Steg æblerne i smør indtil de er halvt bløde. Tag dem op og læg dem på et fad.
Hæld sukker, sirup og fløde i panden og giv et opkog i ca 5 min.
Hæld karamel saucen over æblerne og drys nødder på.
Serveres med vanilleis:-)
Det var så 4 bud på hvad du kan bruge dine æbler til og Jeg håber at I læsere fik lidt ny inspiration. Har nogen af Jer, andre forslag på æbleopskrifter eller har I måske Jeres egen yndlingsopskrift i vil dele så skriv gerne her på siden:-)
God dag!