Derfor er projekt gem til vinteren gået igang og den første store portion tomater er nu gemt på glas i form af TOMATSAUCE
Ca tre kilo tomater halveredes og lades i en bradepande (ad to omgange) med et stort hakket løg, 3 store fed hakkede hvidløg, 2 chilier, frisk timian, frisk oregano, lidt salt, sukker og sort peber og så en stor sjat olivenolie over hele herligheden. Det hele kom i ovnen på 180 grader i ca 50 min og blev derefter presset igennem en sigte og hældt på skoldede og Atamonskyllede glas. Mængden af færdig tomatsauce blev ikke imponerende- to glas blev det til- men hellere det end at smide sommerens høst ud og så er det 100 % naturligt uden tilsætning af farvestoffer kunstige smagsemner osv..
Det færdige resultat. |
Her kommer flere tips til at få så meget som muligt ud af tomaterne inden de går til spilde...
Løg, løg og masser af hjemmedyrkede løg til vinterens gryderetter |
Peber & Tomatrelish
Halver peberfrugterne, fjern kernehuset og skær dem i tern. Hak tomaterne og skær rødløgene i tynde skiver. Kom grønsagerne i en gryde og hæld eddike over. Drys med sukker og peberkorn og bring det i kog. Lad det koge under låg i 15 min. Fjern låget og kog til væden er fordampet og grønsagerne godt møre. Hæld relish’en på rengjorte glas. Server relishen til hakkebøffen, stegen, i sandwich, på smørrebrød og ikke mindst i burgeren.
Ingredienser
3 stk.
Peberfrugter
6 stk.
Tomater
2 stk.
Rødløg
1 dl
Eddike
50 g
Sukker
1 tsk.
Peberkorn mix
Jeg har allerede bestemt mig for hvad næste portion tomater skal blive til. -En hjemmelavet salsa..
Men da den skal kunne holde sig et par måneder skal det være den opvarmede udgave. Frisklavet salsa er nu altså bedst men holdbarheden er begrænset da det er friske madvarer så derfor bliver det en kogt udgave:
Her er mit bud på en lækker opskrift:
Hjemmekogt mexican salsa
Her en stor portion skøn
hjemmekogt salsa med en holdbarhed i op til 3 måneder.
Dette skal du bruge:
20 friske solmodne tomater
1 ds. hakkede tomater
3-4 fed hvidløg
3 løg
3-4 chili/jalapenõ (efter smag)
3 peberfrugter (jeg brugte 2 røde
og 1 gul)
1 ½ -2 lime (saften af)
2 spsk æblecidereddike
1 ½ -2 tsk spidskommen
1 ½ spsk salt
2 spsk sukker
evt hakket frisk koriander (et
bundt) og tabasco
3-4 mellemstore rengjorte glas
Atamon
Kom vand i en stor gryde og tænd
for blusset. Lav imens et kryds i hver tomat og når vandet koger put tomaterne
i og lad dem ligge deri i 30-40 sek. Tag tomaterne op til afkøling og pil
derefter skallet af.
Hak og snit alle grøntsager og kom
dem op i gryden sammen med dåsetomaterne. Tilsæt de øvrige ingredienser (på nær
koriander og tabasco) og lad det hele simre i gryden i ca. en halv time.
Imens blandingen koger tændes
ovnen på 100 grader og de rene glas sættes ind. Smag løbende på salsaen for at
bedømme hvor stærk du ønsker den og tilsæt evt. mere chili/ jalapenõ hvis du
ønsker en stærk udgave.
Tag glassene ud af ovnen efter ca
15 min og stil dem på et rent viskestykke. Når glassene er kølet en smule af
hældes en lille sjat Atamon i og glasset lukkes og rystes godt. Hæld Atamonet
fra og hæld så salsaen på de varme glas, skru låg på og vend glasset hurtigt
for at skabe vakuum. Opbevares i køleskab i op til 3 måneder.
Flere tomater!
Så skal vi til den igen! Modne tomater i massevis igen i vores drivhus så nu skal der laves RATATOUILLE - en fransk ret af sommerens skønne grøntsager som kan fryses og bruges til vinterens pasta eller kødretter istedet for sauce. Ratatouille smager f eks. skønt til grillet kød , fisk, lam eller parmesanpaneret kalkunfilet.
Til denne opskrift skal du bruge:
Ratatouille |
3 løg
3-4 fed hvidløg
10 friske skoldede tomater
1 dåse hakkede tomater
1 squash
2 aubergines
3 peberfrugter -gerne forskellige farver
Krydderiblanding; herbes de provence eller frisk timian, rosmarin, oregano og basilikum.
salt
peber
Basilikum, timian, rosmarin og oregano - HERBES DE PROVENCE |
Løg og peberfrugt snittes og svitses let(uden at brunes) i olie i en stor gryde. Resten af grøntsagerne snittes i passende tern/strimler og kommes i gryden. De friske skoldede tomater hakkes og vendes i gryden sammen med dåsetomaterne, hvidløg rives og krydderurter eller krydderblanding tilsættes.
Lad koge i ca 20-25 min indtil grøntsagerne føles møre men ikke for bløde. Smag til med salt og peber og lad retten køle af.
TIPS: Retten kan snildt fryses ned i mindre portioner og tages op efter behov. Jeg hælder de afkølede grøntsager på fryseposer og lægger dem fladt i fryseren præcis som suppen man køber i supermarkedet.
Det var så tomater i fire forskellige udgaver til vinteren- vi får se om det kommer flere.. For tomater har vi stadig en del af. Nogen der har et godt tips eller opskrift?
Det var så tomater i fire forskellige udgaver til vinteren- vi får se om det kommer flere.. For tomater har vi stadig en del af. Nogen der har et godt tips eller opskrift?