Sidevisninger i alt

fredag den 26. september 2014

Tomater i overflod

Lige nu bugner det med tomater i drivhuset og vi kan næppe nå at få dem allesammen spist.
Derfor er projekt gem til vinteren gået igang og den første store portion tomater er nu gemt på glas i form af    TOMATSAUCE
Ca tre kilo tomater halveredes og lades i en bradepande (ad to omgange) med et stort hakket løg, 3 store fed hakkede hvidløg,  2 chilier, frisk timian, frisk oregano, lidt salt, sukker og sort peber og så en stor sjat olivenolie over hele herligheden. Det hele kom i ovnen på 180 grader i ca 50 min og blev derefter presset igennem en sigte og hældt på skoldede og Atamonskyllede glas. Mængden af færdig tomatsauce blev ikke imponerende- to glas blev det til- men hellere det end at smide sommerens høst ud og så er det 100 % naturligt uden tilsætning af farvestoffer kunstige smagsemner osv..


Det færdige resultat.

Her kommer flere tips til at få så meget som muligt ud af tomaterne inden de går til spilde...
Løg, løg og masser af hjemmedyrkede løg til vinterens gryderetter


Peber & Tomatrelish


Halver peberfrugterne, fjern kernehuset og skær dem i tern. Hak tomaterne og skær rødløgene i tynde skiver. Kom grønsagerne i en gryde og hæld eddike over. Drys med sukker og peberkorn og bring det i kog. Lad det koge under låg i 15 min. Fjern låget og kog til væden er fordampet og grønsagerne godt møre. Hæld relish’en på rengjorte glas. Server relishen til hakkebøffen, stegen, i sandwich, på smørrebrød og ikke mindst i burgeren.

Ingredienser

3 stk. Peberfrugter
6 stk. Tomater
2 stk. Rødløg
1 dl Eddike
50 g Sukker
1 tsk. Peberkorn mix 


Jeg har allerede bestemt mig for hvad næste  portion tomater skal blive til. -En hjemmelavet salsa..
Men da den skal kunne holde sig et par måneder skal det være den opvarmede udgave. Frisklavet salsa er nu altså bedst men holdbarheden er begrænset da det er friske madvarer så derfor bliver det en kogt udgave:
Her er mit bud på en lækker opskrift:
Hjemmekogt mexican salsa  


Her en stor portion skøn hjemmekogt salsa med en holdbarhed i op til 3 måneder.

Dette skal du bruge:
20 friske solmodne tomater
1 ds. hakkede tomater
3-4 fed hvidløg
3 løg
3-4 chili/jalapenõ (efter smag)
3 peberfrugter (jeg brugte 2 røde og 1 gul)
1 ½ -2 lime (saften af)
2 spsk æblecidereddike
1 ½ -2 tsk spidskommen
1 ½ spsk salt
2 spsk sukker
evt hakket frisk koriander (et bundt) og tabasco
3-4 mellemstore rengjorte glas
Atamon

Kom vand i en stor gryde og tænd for blusset. Lav imens et kryds i hver tomat og når vandet koger put tomaterne i og lad dem ligge deri i 30-40 sek. Tag tomaterne op til afkøling og pil derefter skallet af.
Hak og snit alle grøntsager og kom dem op i gryden sammen med dåsetomaterne. Tilsæt de øvrige ingredienser (på nær koriander og tabasco) og lad det hele simre i gryden i ca. en halv time.
Imens blandingen koger tændes ovnen på 100 grader og de rene glas sættes ind. Smag løbende på salsaen for at bedømme hvor stærk du ønsker den og tilsæt evt. mere chili/ jalapenõ hvis du ønsker en stærk udgave.
Tag glassene ud af ovnen efter ca 15 min og stil dem på et rent viskestykke. Når glassene er kølet en smule af hældes en lille sjat Atamon i og glasset lukkes og rystes godt. Hæld Atamonet fra og hæld så salsaen på de varme glas, skru låg på og vend glasset hurtigt for at skabe vakuum. Opbevares i køleskab i op til 3 måneder.
                


Flere tomater!

Så skal vi til den igen! Modne tomater i massevis igen i vores drivhus så nu skal der laves RATATOUILLE - en fransk ret af sommerens skønne grøntsager som kan fryses og bruges til vinterens pasta eller kødretter istedet for sauce. Ratatouille smager f eks. skønt til grillet kød , fisk, lam eller parmesanpaneret kalkunfilet.

Til denne opskrift skal du bruge:
Ratatouille

3 løg
3-4 fed hvidløg
10 friske skoldede tomater
1 dåse hakkede tomater
1 squash
2 aubergines
3 peberfrugter -gerne forskellige farver
Krydderiblanding; herbes de provence eller frisk timian, rosmarin, oregano og basilikum.
salt
peber                                
Basilikum, timian, rosmarin og oregano - HERBES DE PROVENCE

Løg og peberfrugt snittes og svitses let(uden at brunes) i olie i en stor gryde. Resten af grøntsagerne snittes i passende tern/strimler og kommes i gryden. De friske skoldede tomater hakkes og vendes i gryden sammen med dåsetomaterne, hvidløg rives og krydderurter eller krydderblanding tilsættes.
Lad koge i ca 20-25 min indtil grøntsagerne føles møre men ikke for bløde. Smag til med salt og peber og lad retten køle af. 

TIPS: Retten kan snildt fryses ned i mindre portioner og tages op efter behov. Jeg hælder de afkølede grøntsager på fryseposer og lægger dem fladt i fryseren præcis som suppen man køber i                                                                                                                 supermarkedet.      

Det var så tomater i fire forskellige udgaver til vinteren- vi får se om det kommer flere.. For tomater har vi stadig en del af. Nogen der har et godt tips eller opskrift?