Sidevisninger i alt

søndag den 21. september 2014

SURDEJ- TEMA

Så er jeg kommet i surdejsmood! 
Jeg har længe haft lyst til at afprøve forskellige opskrifter med surdej men ofte er det kun blevet ved tanken da jeg synes at det er en lidt omstændelig proces og tager flere dage. Jeg er som person ret impulsiv og denne egenskab passer nu ikke helt så godt sammen med at bage brød af surdej som kræver nogle dages planlægning. Men, nu havde jeg pludselig tiden til det og hele tre forskellige slags brød og surdejsblandninger blev det til. Det hele har resulteret i at jeg har fundet mig to yndlingsbrød som jeg gerne vil dele med mig.
Den første  -som absolut er min favorit er San Fransiscobaguettes. ALDRIG før har en så skøn duft spredt sig i mit køkken når jeg har bagt brød. Det dufter simpelthen HIMMELSK og brødet er lige til at blive afhængig af! Så vil du byde på et anderledes men uimodståeligt brød så kan jeg varmt anbefale denne opskrift. 
Det færdige resultat, dog bagt et par minutter for meget MEN HIMMELSKT GODT!

HER KOMMER OPSKRIFTEN:

SAN FRANSISCO SURDEJSBRØD/BAGUETTES
  • 3 dl varmt vand (40 grader)
  • 2 spsk gær
  • ½ spsk sukker
  • 3 dl hvedemel
  • Dej
  • 1 ½ dl varm mælk (40 grader)
  • 2 ½ tsk gær
  • ½ dl sukker
  • 1 ½+6-7 dl hvedemel
  • 1 spsk havsalt
  • 2 ¼ dl surdej (den foroven)
  • 2 spsk stuetempereret smør
  • olivenolie
  • Til udbagning
  • majsmel
  • 1 spsk vand
TILBEREDNING
1.      Bland alle ingredienser til surdejen og lad stå et lunt sted i 2 døgn.
2.      Bland den varme mælk med gær, sukker og den lille mængde hvedemel og rør rundt. Tilsæt 2 1/4 dl surdej, resten av hvedemelet, salt og stuetempereret smør. Rør dejen (10 minutter i hånden eller 5 minutter med håndmikserens dejkroge eller røremaskine).
3.      Læg dejen i en oliesmurt skål og vend rundt så hele dejen dækkes med olie. Lad hæve til dobbelt størrelse  (1-2 timer).
4.      Slå dejen sammen og lad hvile i 15 minutter.
5.      Del dejen i to dele og form til to korte baguettes. Læg dem på en bageplade dækket med majsmel.
6.      Lad hæve til dobbelt størrelse.
7.      Indstil ovnen til 250 grader.
8.      Rids brødene  (3-4 skæve snit) med en skarp kniv dyppet i koldt vand.
9.      Bages midt i ovnen i 30 minutter. Efter 5 minutter sænkes varmen til 200 grader og efter 15 minutter bages videre med åben låge.
10.  Brødene køles af på en rist.
      
        Brødene er fryseegnede.