Sidevisninger i alt

lørdag den 6. december 2014

Svenske LUCIABRØD MED SAFRAN -Lussekatter

Ingen jul for mig uden svenske aner og til dem hører Luciabrødene!
Safran er dyrt men uundværlig til disse slags kaffebrød. Jeg har engang været til skolearrangement hvor der blev serveret Luciabrød uden safran og som substitut var gurkemeje brugt. :-(. Tro mig! De var ganske uspiselige!
Sådan her skal de se ud og under billederne kommer opskriften:

En portion Luciabrød er klar! Til venstre:Flettede brød og til højre "lussekatter"

Luciabrød med safran

Til ca 40 luciabrød skal du bruge følgende:
                                                                                                            Bages ved 250 grader i ca 8 min.
150 gram margarine
5 dl mælk
50 gram gær
2 dl sukker
1 gram safran
1 tsk vand
Ca 9 dl hvedemel

Rosiner samt 1 æg til pensling

Smelt margarinen i en gryde, hæld mælk ved og opvarm til 37 grader. 
Gæren smuldres ned i en skål og røres ud i lidt af mælke og margarineblandingen. 
Når gæren er opløst hældes resten af væsken på. 
Tag en lille kop og knus heri (med en teske) dit safran sammen med en smule sukker og tilsæt derefter en teskefuld vand, rør godt rundt og hæld den smukke gule safranblanding ned i din dej sammen med resten af sukkeret. 

Tilsæt derefter ca. tre fjerdedele af hvedemelet og rør til dejen bliver blank og smidig, tilsæt evt. en smule mere af melet, men kun lige til dejen slipper. Resterende mel drysses over dejen som lades stå tildækket i 30-40 min. 
Arbejd derefter det dryssede mel ind i dejen og tag dejen op på et meldrysset bage bord. Arbejd dejen glat – dejen skal være elastisk- og deles i 4 lige store dele, hver del rulles ud til ca. 10 lange pølser/stænger (ca. 1 cm tykke og 12-15 cm lange). Så formes et spejlvendt s og i hver ende trykkes en rosin let. 
Læg de udrullede luciabrød på en bageplade, lad hæve i 20 min og pensl dem derefter med æg. Bages ved 250 grader i ca 8 minutter.

OBS! Den anbefalede mængde safran på 1 gram bør bruges!  Mindre end et gram safran giver ikke smag nok til denne mængde mel. Og vær varsom med at tilsætte for meget mel udover det nævnte da for meget mel giver et tørt brød.
TIPS: Luciabrødene er saftigst og smager bedst helt friske så frys dem ned og tag nogle op ca. en time før servering. Daggammelt hvedebrød nemt bliver tørt og kedeligt.



Havregrynskugler- de bedste!


Denne opskrift har fulgt mig helt siden hjemkundskabstimerne i 4. klasse - hvilket er nogle dage siden:-) men jeg har endnu ikke smagt andre hjemmelavede havregrynskugler der kan måle sig med dem her så jeg holder fast i min egen opskrift og deler den gerne her til mine bloglæsere.
Super, super gode og så nemme at lave at også de små kan være med!
Det her skal du bruge:

100 gram smør eller margarine
1 dl sukker
3 dl havregryn
2 spsk kakao
1 tsk vaillesukker
2 spsk kold kaffe

Kokos eller perlesukker

Alle ingredienser kommes i en skål og røres godt sammen.  Lad gerne skålen stå køligt en halvtimes tid og tril derefter kugler som vendes i en skål med kokos.

P.s/ Da børnene var små var kokos ikke et hit så vi købte svensk perlesukker (hvid krystalliseret) og vendte kuglerne i istedet- og de bliver mindst ligeså flotte./ se nedenstående billede..


I glasset til venstre: kugler trillet i svensk perlesukker. I bøtten til højre -kugler trillet i kokos

Brændte mandler med vanille

Så skal der laves julegodter og idag står den bl.a. på brændte mandler. Så her kommer en nem opskrift med et strejf af vanille.


Ingredienser:
200 gram mandler med skind                          
1 1/2 dl sukker
1 tsk vanillesukker
2 dl vand

Fremgangsmåde:
Vand, mandler, sukker og vanillesukker kommes på en pande og tændes på fuldt blus.
Sukkerlagen koges ind og der røres ind i mellem.Når sukkerlagen begynder at ligne karamel røres der konstant i mandlerne. Når sukkeret begynder at smuldre og sidde fast på mandlerne, skal der røres i dem nogle minutter mere ekstra, inden de er de færdige for al væden skal koge væk .-de bliver ruflede og man kan høre at de knækker lidt. OBS- det er her man skal være varsom med varmen og at ikke give mandlerne for meget farve! Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af. De afkølede mandler opbevares i et lufttæt glas.