Sidevisninger i alt

mandag den 7. september 2015

Rabarbertærte af afkogte eller friske rabarber


Hvorfor ikke slå to fluer i et smæk?

Hvem kunne tro at denne lækre rabarbertærte består af resterne af kogt rabarbergrød?
Når du skal lave rabarbergrød så smid endelig ikke de afkogte rabarber ud når saften er siet. Hæld dem over i en tærteform og prøv følgende så har du både rabarbergrød OG en lækker tærte i een håndevending. Hurtigt og lækkert og server gerne med en skefuld vaniljeis.:-)
Færdigbagt rabarbertærte!

Rabarbertærte

2 dl havregryn
2 dl sukker                                             
1 3/4 dl hvedemel
½ tsk. bagepulver
1 knivspids vanillesukker
125 g smør
1/2 dl piskefløde
1/2 dl lys sirup
rabarber i mindre stykker eller afkoget fra rabarbersaften

Bland alle tørre ingredienser i en skål. Smelt smørret i en gryde sammen med fløde og sirup.  Rør det ned det i skålen. Læg rabarberne i en smurt form og smør dejmassen ovenpå. Bag i ca 40 min i 150 grader. Serveres med vanilleis. Garanteret godt!

Krydderurter tips m.m

Ja jeg synes jo ikke at man kan få for mange krydderurter! Det er superskønt at kunne gå ud i sin have og hente sine egne urter til madlavning og at have placeret dem flere steder i haven. Vi har dem også i potter på terrassen ved grillen for nemt at kunne give maden et ekstra pift. Får du for mange krydderurter eller har du selv lyst til at formere dem kommer her nogle tips.. En kurvfuld med krydderurter er også en lækker værtinde gave når du skal til grillfest hos vennerne under sommeren og bliver ofte meget værdsat.

 Vidste du  f.eks. at:

Basilikum- som i øvrigt er meget følsom overfor kulde - nemt kan formeres? Klip skuddene af når basilikummen er ved at være for høj/stor og sæt skuddet i et glas vand så slår skuddene rødder og kan nemt plantes i potter.

Chili- chiliplanten er en flerårig plante og kan overvintre i stuetemperatur. De modne chilifrugter kan enten tørres eller fryses. Jeg har valgt det sidste alternativ og har skåret chilierne over i både og lagt i en isbøtte i fryseren for nemt at kunne tage et par enkelte chili op til brug ved madlavning i vinterperioden.

Citrongræs- køber du en stilk citrongræs ved købmanden så gem den nederste del (roddelen)og sæt i et glas vand. I løbet af et par uger er der rodnet nok til at plante den i en potte og sættes i drivhus eller et lunt sted. Citrongræsset gror hurtigt og du har sparet dig for nogle indkøb af den ellers ikke billige smagstilsætter.

Oregano- er en flerårig og vinterhårdfør krydderurt og at dens blade kan tørres? På den vis har du dit eget oregano krydderi til vinterens pasta retter.:-)

Rabarber- er dine rabarber små og ønsker du høje fine stængler? Så sæt en stor krukke med hul i bunden over din rabarber og dine rabarber vil trække sig op mod lyset (mod hullet i krukken) og vokse sig lange og flotte.:-)

Rosmarin - skuddene fra Rosmarin kan også formeres. Klip topskuddet af, fjern nogle af de nederste blade og sæt i en potte med våd jord. Dæk potten med en hvid eller gennemsigtig pose og klip et hul i toppen så at der kommer lidt luft ind. Potten sættes et køligt og skyggefuldt sted og nogle uger efter ser du om formeringen er lykkedes.

Persille- såes af frø eller købes som plante i potte. Bliver persillen for stor kan den med fordel deles og plantes om i flere potter.

Purløg- såes af frø eller færdig plante. Dog tager det lang tid at så fra frø så køb en potte i supermarkedet og plant ud. Planten kan nemt deles i flere i foråret eller efteråret.

Timian - kan også formeres men kræver en hel del skud for at blive til en potte fuld. Fremgangsmåden er den samme som Rosmarin.