Sidevisninger i alt

lørdag den 15. februar 2014

Fastelavnsboller og svenske semlor



Knap har vi sat julen og klejnerne for døren før bageren sælger fastelavnsboller.:-)
(der røg den kur.....)
Men jeg synes nu alligevel at de hjemmebagte fastelavnsboller er de bedste og min favoritopskrift til disse er såre enkel og kommer såmænd fra Skagens madlegende, fruen med skåneærmerne; Kirsten Hüttemeier.

Opskriften hedder godt nok gammeldags cremeboller men fyldet kan jo varieres helt efter eget ønske og opskriften fungerer sublimt til fastelavnsboller.
Bollerne kan f. eks fyldes med vaniljecreme, citroncreme, hindbærmarmelade, svesker eller hvad du nu ønsker..og i stedet for at dyppe i sukker (som  på billede) så skal der til en traditionel fastelavnsbolle jo glasur på!!


Kirsten Hüttemeiers cremeboller


Gammeldags cremeboller/ fastelavnsboller



 Ca 20  stk.                                                                               Bages ved 240 grader i 8-10 min

35 gram gær
2 dl mælk
1 æg
125 gram smør
100 gram sukker
ca 450 gram mel                                                                       

Fyld til cremeboller:
Ca 3 dl hjemmelavet vanillecreme af :
2 æggeblommer
2 spsk sukker
2 tsk hvedemel med top
knap 2 dl fløde
vanillesukker

Gæren røres ud i den lunkne mælk. Heri piskes ægget, det smeltede, afsvalede smør samt sukker og til sidst melet lidt efter lidt, mens dejen røres sammen. Dejen skal være blød og smidig og hæve lunt i 40 min. Dejen æltes igen efter hævning deles i to dele som hver rulles ud til en stor firkant. Hver udrullet firkant udskæres derefter i ca 10 firkanter, ikke for store. På hver lægges en god spiseskefuld creme, dejens fire hjørner lukkes ind over cremen, bollen vendes med lukningen nedad og sættes til hævning, tildækket på en bageplade i 20 min. Bages ved 240 grader i ca 8-10 min.
Pensles med smeltet smør og dyppes i melis . ( til fastelavnsboller laves i stedet en glasur af flormelis.)

Til cremen: alle ingredienser piskes sammen, koges op, og afsvales og smages til med vanillesukker.
Bollerne er fryse egnede og kan lunes delvist optøede ved 225 grader.


Den svenske version: fastlagsbullen, semlan eller tisdagsbullen

I Sverige laver man også fastelavnsboller- fastlagsbullar som også kaldes Semlor eller tisdagsbullar.
En meget gammel tradition og spise som delvis skulle vare grunden til at Kong Adolf  Fredrik døde af fordøjelsesproblemer den 12 februar, år 1771. Efter at kongen havde indtaget et måltid bestående af; hummer, kaviar, surkål, røget ørred og champagne, efterfulgt af FJORTEN "semlor" i varm mælk kaldt; hetvägg, som var kongens favorit dessert.

Her kommer min opskrift på semlor!

Ca 26 stk.                                                                 Bages  i   ca 10 min ved 225 grader
Ingredienser:
150 gram smør
5 dl mælk
50 gram gær
1,5 dl sukker
2 tsk kardemomme
0,5 tsk. salt
15 dl hvedemel

Smelt smør, tilsæt mælk og opvarm til det er fingervarmt. Smuldr gæren ned i en skål og rør den ud med smør og mælkeblandingen. Tilsæt sukker, kardemomme, salt og det meste af melet.(gem lidt til udrulningen) Arbejd dejen sammen i en køkkenmaskine i ca. 5 min eller i hånden i 10 min. Lad dejen hæve under viskestykke i 40 min.
Tag dejen op på et melet bord og del den i 26 stykker. Tril hvert stykke til runde boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve overdækket i ca. 30 min og bages i ca. 10 min ved 225 grader.

Fyld:
brødkrumme
500 gram marcipan (til ca. 26 boller som serveres straks ellers deles mængden op til det antal boller du skal bruge)
lille slat mælk

Pynt: flødeskum og sigtet flormelis

Skær et låg af hver bolle og grav lidt af indmaden ud med en gaffel. Smuldr det udgravede brød i en skål. Bland det med groftrevet marcipan og en smule mælk og rør til det bliver en løs dej. Fyld hullerne i bollerne med dejen og læg eller sprøjt flødeskum på. Læg låget på og sigt lidt flormelis over. Klar til servering!
Serveres til kaffe eller som i gamle dage i en dyb skål med lun mælk omkring.

Fremgangsmåde:

1.) Grav lidt af indmaden ud
2.)Bland indmad, marcipan og en smule mælk
3.) Fyld hullet med massen og sprøjt flødeskum ovenpå massen.

4.) Læg låget på og drys med flormelis
= klar til servering