Sidevisninger i alt

mandag den 8. december 2014

Flødekarameller/knäck i to versioner-Julegodter

Disse julegodter hører til mine svenske traditioner som jeg standhaftig holder ved. I får dem i to versioner - den traditionelle som laves i en gryde og den moderne udgave lavet i microovnen. Så her er det frit slag alt efter hvad man synes passer bedst. Hvis man ønsker kan man evt give dem et twist af lakrids- tilsæt så 2 spsk lakridspulver eller 2 spsk hakket tyrkisk peber. Et- voila så har du en helt anden variation.

Papirsforme købt i Biltema


Knäck/flødekrameller i gryde     



                                                                                                                    Ca 75 stk.
2 dl piskefløde
2 dl lys sirup
2 dl sukker
3/4 dl hakkede mandler (uden skal)
Evt. 4 spsk rasp
1 knivspids bagepulver

Kom fløde, sirup og sukker i en gryde med tyk bun. Kog massen sammen til den bliver sej (125 grader) ca 30 min. Rør i massen en gang i mellen. Lav en kugletest - hæld nogle dråber af den kogte masse i en kop med koldt vand og test om den kan trilles til en kugle. Hvis ikke koges nogle ekstra minutter. Tilsæt mandlerne - evt. rasp og bagepulver.
Raspen gør dejen mere drøj og bagepulveret gør dejen porøs. Hæld forsigtigt massen i små papirsforme- enten med en metalkande eller noget der kan klare høj varme og med hældetud eller med hjælp af et par teskeer. Opbevar karamellerne i glas/dåse med tætsluttende låg og med bagepapir mellem lagene.


Knäck/flødekarameller i mikroovn

                                                                                     7-8 min med 750 Watt
Du skal bruge følgende:

1 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 dl sukker
1/2 dl rasp
1/2 spsk bagepulver
1/2 dl finthakkede mandler (uden skal) hældes i efter ca 1 min.


1 kop med koldt vand til kugleprøve
Små papirsforme (kan bl.a. købes i Biltema)

Alle ingredienser foruden bagepulver og de fint hakkede mandler kommes i en høj ildfast skål og sættes i mikroen på fuld effekt.  Efter ca et minut røres de finthakkede mandler i og mikroovnen 
tændes igen. Massen skal være lys og boblende.Efter ca 6 min røres bagepulver i massen og der "mikres" videre i ca et min. Så tages en lille skefuld masse op og kommes i en kop med koldt vand. Hænger massen fint sammen og kan trilles til en fast kugle er massen klar. Hvis ikke - fortsættes i et minut ad gangen indtil massen har den passende konsistens. Massen kommes i papirsforme og opbevares i glas/dåse med tætsluttende låg og med bagepapir mellem lagene.

Karamellerne bør opbevares køligt.