Sidevisninger i alt

Hjemmelavet jordbærmarmelade uden klumper!!

Er der noget bedre end friskplukkede jordbær?  Tja det skal i så fald være at gemme noget af dette guld til senere på året i form af hjemmekogt marmelade!


Forleden dag fandt jeg hos købmanden bakker med lokalt dyrkede jordbær nedsat til kun 4.95;- . Bærrene var fine og jeg nåede lige at snuppe 3 bakker inden de resterende blev revet væk foran næsen af mig. Lige nok til en ny omgang marmelade + 500 gr rabarber fra haven.:-)

I et års tid har jeg nu med jævne mellemrum kogt marmelade af friske eller frosne bær og jeg må sige at den købte vare nu ikke længere eksisterer på vores indkøbsliste.. At koge marmelade er faktisk ret nemt. Jeg køber godt nok breve med Tørsleffs marmelade pulver som nok indeholder diverse tilsætningsstoffer og som eksperter på at koge marmelade måske ikke ville bruge. Men da jeg er en novice på dette område og jeg vil være sikker på at marmeladen også er holdbar så indtil videre fungerer denne fremgangsmåde fint hos os. Alle champignonglas og låg osv.. bliver nu gemt for at genbruges til marmeladen. :-)


Glassene vaskes og sættes i ovnen på 100 grader for at sikre at de er helt rene. De varme glas stilles på hovedet på et rent viskestykke og så er vi klar til at koge marmelade.

En 3 liters gryde passer fint her.
.

2 kg jordbær (eller 1 1/2 kg jordbær og 1/2 kilo rabarber) renses. Rabarber skæres i mindre stykker og lægges først i gryden.
(1vanillestang flækkes og lægges i gryden) kun efter smag men jeg elsker vanille!
1 lille tallerken eller underkop stilles i køleskabet til "marmeladeprøven".

Tænd blusset (bruger du rabarber så kom dem i gryden nogle minutter før jordbærrene)
Kom jordbær i gryden sammen med en smule vand og bring det hele i kog. Kog i ca. ti min eller til bærrene er møre. Brug stavblender til at hakke bærrene til mos.
Tilsæt sukker ifølge anvisning på brevet (jeg bruger dog ikke den fulde mængde sukker - anbefales 500 gram sukker tilsætter jeg ca 300 gram og jeg bruger gerne rørsukker i stedet for alm sukker. Rør forsigtigt indtil sukkeret er opløst og smag af om sukkermængden passer dig.

Imens skyller jeg de rene glas og låg med en smule Atamon (konserveringsmiddel) kan udelades men jeg vil være sikker på at marmeladen er holdbar.

 Bland Tørsleffs pulver ud med et par spiseskefulde sukker for at sikre at der ikke er klumper og rør så blandingen ned i gryden.

Lad marmeladen få et opkog under omrøring i ca. et minuts tid og lav så "marmeladeprøven" på underkoppen som har stået i køleskabet. Hæld lidt marmelade på underkoppen og vip den lidt sådan at marmeladen løber ned. Her kan man hurtigt se om marmeladen får den rigtige konsistens og ikke er for tynd.

Hæld marmeladen på de rene glas, sæt låget på og vip glasset en gang med bunden op for at sikre evt. lufthuller og at glasset lukker tæt. Lad glassene køle lidt og stil i køleskab.

Så nemt var det og det smager himmelsk!  Prøv marmeladen på fødselsdagsboller! Se opskrift her på min blog.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Skriv gerne til mig og fortæl hvad I synes om min nyoprettede blog!